חוות דעת ופרה רולינגים

לקראת התקשרות במתווה עסקה ספציפי כדאי לקדם וודאות בתוצאת המס הצפויה. במקרים פשוטים יותר או פחות ניתן לקבל ייעוץ או מסמך המתאר את השלכות המס הצפויות אולם לעיתים קיים חוסר וודאות וזאת בשל סעיף חוק עמום או לקונה בחוק או עסקה מיוחדת והיעדר תקדימים.

מלבד ההשלכות של התדיינות ארוכת שנים עם רשויות המס, לעיתים קיימת גם חשיפה במישור הפלילי. לכן, שתי דרכים עיקריות שניתן לשקול, בכדי לקדם וודאות ולהסיר הפתעות לא נעימות, הינן קבלת חוות דעת משפטית מפורטת ופנייה לרשות המיסים בבקשה לאישור מקדמי:

אישור מקדמי ( Pre-Ruling)

ניתן לפנות למחלקה המקצועית ברשות המיסים בבקשה לאישור מראש וזאת אך ורק במקרים של עסקה קונקרטית על הפרק (ולא בשאלות תיאורטיות) ורק כאשר לא קיים פרסום קודם לגביהם ולא קיים הליך שומתי מול הנישום בנושא.

על הבקשה להיות מפורטת ולכלול את כל העובדות והסוגיות הדורשות מענה, אם כי ניתן לפנות בשלב ראשון בצורה אנונימית ורק בשלב שלפני חתימת הסכם לחשוף את הפרטים המזהים.

חשוב לדעת, כי ככל שלא הושג הסכם קיימת חובת גילוי בדו״ח על ההכנסה על עצם הפניה שנעשתה (ככל שננקטה עמדה אחרת על ידי הנישום) וכי הפרתה תלווה בקנס גירעון. כמו-כן, ככל שהושג הסכם מחייב ניתן יהיה להתנער ממנו במקרה בו לא פורטו או גולו כל הפרטים המשמעותיים הנכונים וכן תוצאת המס עשויה להשתנות במקרה בו מצב העובדות ישתנה או כאשר הנישום לא ימלא אחר התנאים בהחלטה.

יצוין, כי במקרים מסוימים, שפורטו בחוק, קיימת חובה לפנות לרשות המיסים בבקשה לאישור מראש (למשל שינויי מבנה, חוקי עידוד ומחירי העברה) וכן כי במקרים רבים קיים מסלול ״ירוק״ לאישור מראש על פי קריטריונים קבועים, זאת באמצעות טופס שנועד לבקשות פשוטות ושכיחות יותר.

חוות דעת משפטיות

ידוע כי מלאכת חקיקת המס בישראל לא הייתה מהמשופרות וכי הדבר הותיר מקום רב לפרשנויות ומחלוקות מול רשות המיסים (שלא פעם סוטה מעקרון מס האמת שאמור להנחות אותה).

בפסיקה נקבע כי הסתמכות על חוות דעת מומחה בתחום המס עשויה להוות הגנה מפלילים במקרה בו ימצא כי ננקטה עמדה שגויה ולעיתים אף כאשר היה מותווה מסלול של פנייה בבקשה לאשור מראש.

בנוסף, חוות דעת מפורטת כזו שתוגש לפקיד השומה כבר בשלבי השומה יכולה לשכנע בצדקת גישת הנישום ולהוות בסיס להסכם (או לליטיגציה).

עם זאת, מובן כי על חוות הדעת להיות איכותית וליישם את הדין באופן קונקרטי לכל העובדות הרלוונטיות שנמסרו על ידי הנישום. על כותב חוות הדעת להכיר היטב את כללי וגבולות הפרשנות שהותוו בפסיקה ובמקרים רבים למצוא טיעונים ואסמכתאות בפסיקה דומה, וכן בדברי ההסבר להצעות החוק ואף בחוזרי רשות המיסים עצמה והחב״ק.

במקרים של לקונה ניתן גם לתמוך את חוות הדעת בפסיקה זרה ולשם כך על עורך חוות הדעת להכיר שיקולי מדיניות מס -טיעון לדוגמא כאן -, את המקור ההיסטורי של החקיקה וכן להפנות לשיטות מס דומות בעולם בדרך של משפט השוואתי.-טיעון לדוגמא כאן -

לעיתים, כשהטיפול אגבי או לא משתלם, תינתן חוות דעת מקוצרת או ראשונית בנושא. -דוגמא כאן -

יש לי ניסיון רב בניסוח פניות לאישור מראש מרשויות המס וכן בכתיבת חוות דעת משפטיות מפורטות בנושאים מורכבים רבים - הנכם מוזמנים ליצור עמי קשר בנושא.